top of page

10 redenen om een loopbaancoach in te schakelen (deel 1)

Bijgewerkt op: 13 jul. 2021

De meeste stervelingen besteden er het grootste deel van hun dag aan: werken. Als je ‘bevlogen’ bent in je werk is dat helemaal niet erg. Bevlogenheid is dat fijne gevoel wanneer je werkdag aan je voorbij ‘vliegt’, je werk zinvol voelt en voldoening ervaart. Maar als het niet helemaal lekker loopt, dat werk van jou, dan kan werken echt als een opgave voelen. Dat je van werken af en toe moe wordt is natuurlijk helemaal niet erg. En ook als je een keer een rotdag hebt op je werk dan hoef je niet gelijk naar een loopbaancoach te rennen. Maar als dat knagende gevoel blijft terugkomen, dan is het misschien tijd actie te ondernemen. In deze reeks van twee blogs deel ik 10 goede redenen om een loopbaancoach in te schakelen. Vandaag de eerste 5….


Voldoening in je werk door loopbaancoaching

Reden 1: Je staat op het punt een belangrijke keuze maken over je loopbaan

Keuzestress: sommigen van ons hebben het al als ze in de supermarkt staan om te beslissen wat ze vanavond willen eten. Gelukkig zijn de consequenties van een verkeerde keuze dan niet zo groot. Een verkeerde keuze in je loopbaan heeft grotere gevolgen. Geen wonder dat je er stress van kunt krijgen. Kies je voor die baan, of ga je toch (nog) een studie doen? Accepteer je die promotie, of past het eigenlijk niet goed bij je? Ga je voor een carrièreswitch, of je ga op zoek naar een baan in dezelfde functie maar bij een andere werkgever? Misschien ben je wel ontslagen en moet je gedwongen een nieuwe keuze maken. Een loopbaancoach vertelt je niet wat je moet doen. Er is namelijk geen goed of fout. Een loopbaancoach helpt je om zélf de best passende keuze te maken. Passend bij wat jij belangrijk vindt, waar jij energie van krijgt, jouw talenten, interesses en waarden.


Reden 2: Je haalt geen voldoening uit je werk

Waar je voldoening uit haalt is voor iedereen anders. Het kan dan ook lastig zijn om er precies de vinger op te leggen, waarom jij niet (meer) met plezier naar je werk gaat. Dit alleen al kan een goede reden zijn om naar een loopbaancoach te gaan. Een loopbaancoach helpt jou de vinger op de zere plek te leggen. Soms heeft dat tot gevolg dat je besluit iets compleet anders te gaan doen, maar veel vaker kun je met kleinere aanpassingen ervoor zorgen dat je met meer plezier je werk doet. Een mooi voorbeeld is het afstoten of juist toevoegen van bepaalde taken in overleg met je werkgever. Jobcrafting wordt dit ook wel genoemd.

Voldoening heeft voor een groot deel met drijfveren te maken. Een drijfveer is iets wat jou motiveert of wat jij belangrijk vindt. Macht, status, persoonlijke ontwikkeling, creativiteit, sociale contacten, zekerheid, onafhankelijkheid, geld: het zijn allemaal drijfveren om te werken en er zijn er nog veel meer. Wat zijn jouw drijfveren om te werken? En sluit jouw huidige werk daar goed op aan?


Loopbaancoach_Almere

Reden 3: Je werk is niet uitdagend (en daar neem je geen genoegen mee!)

Als je eerlijk bent, dan gaat je werk je erg gemakkelijk af. Je hebt het trucje nu wel door en als je er goed mee verdient word je eigenlijk slapend rijk. Misschien vind je dat helemaal niet erg. Maar je kunt er ook erg verveeld door raken. Als dat te lang duurt kan dat zelfs leiden tot een bore-out. Klinkt dit nu bekend voor jou, dan is het de hoogste tijd voor actie. Wat betekent uitdaging voor jou en welke stappen moet je zetten om uitgedaagd te worden in je werk? Vragen die een goede reden vormen om naar een loopbaancoach te gaan.


Reden 4: Je wil iets anders, maar weet niet wat

Soms wéét je het gewoon: je werk of je werkomgeving past niet (meer) bij je en je wil wat anders. Maar wat? Je denkt er veel over na maar ziet door de bomen het bos niet meer. Soms weet je het wél, maar is de weg ernaar toe er een met veel onzekerheden en twijfels. Als je het er met je vrienden over hebt dan kunnen ze je eigenlijk geen goed advies geven. Het alleen al voeren van een goed gesprek met een professional die jou niet naar je mond praat, kan verhelderend zijn. Door de juiste vragen te stellen en zelfreflectie opdrachten te geven, krijg jij jouw nieuwe koers helder.

Reden 5: Je werk voelt niet zinvol / betekenisvol

Het lijkt hetzelfde als geen voldoening ervaren, maar het gaat nog een stap verder: je werk kan ook van weinig betekenis voelen. Zinvol werk of betekenisvol werk heeft vaak te maken met het nastreven van een groter doel. Het wordt ook wel het vinden van jouw purpose genoemd. Denk maar aan die populaire term, de ‘why’ van Simon Sinek. Veel bedrijven zijn hiermee bezig, maar mensen ook. Het vinden van je purpose is niet iets wat je zomaar doet. Het is een proces en sommige mensen vinden nooit hun purpose. Een groter doel hebben is geen must: ook zonder kun je evengoed met plezier naar je gaan. Als je ‘m wél vindt, dan kan dit voelen of alles op z’n plek valt. Het geeft een extra dimensie: je weet wat je te doen staat in je loopbaan (en leven). Is dit nu een thema waar je mee bezig bent, dan kan een loopbaancoach daar een belangrijke rol in spelen.


Voor iedere fase een andere loopbaanvraag

Of je nu een starter bent op de arbeidsmarkt, een mid-career of tegen de pensioenleeftijd aan zit: iedere levensfase kent zijn eigen vragen en hobbels als het gaat om werk. Ik hoop je met deze blog een goed beeld te hebben gegeven van wat een loopbaancoach voor jou kan betekenen. Maar dit is nog lang niet alles. Binnenkort deel ik daarom nóg 5 redenen om naar een loopbaancoach te gaan. Wil je dat niet missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van werkfulness om op de hoogte blijven van nieuwe blogs, tips, nieuws en meer.


Ik ben Gabriëlle As, loopbaancoach. Met werkfulness richt ik me op loopbaancoaching voor (jong)volwassenen. Twintigers en dertigers dus. Dit doe ik live in Almere en omstreken, of online in heel Nederland. Heb jij nu een loopbaanvraag en wil je hier (vrijblijvend) met mij over in gesprek? Plan dan nu een gratis (intake)coachgesprek. In een gratis intakegesprek kun je proeven of loopbaancoaching überhaupt iets voor je is en geef ik je alvast wat waardevolle tips om zelf mee verder te gaan.




Volg me op: Instagram Linked-in

65 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page