top of page

Loopbaanverhaal van Albert Pronk (60): van baliemedewerker bij de Politie tot baan in de zorgsector

Bijgewerkt op: 24 dec. 2022

‘Je bent zelf de regisseur van jouw leven’


Soms lees je op linked-in een bericht waardoor je even stopt met scrollen. Dat was het geval toen mijn oud-studiegenoot en loopbaancoach Linda Beentjes, loopbaancoach bij de Politie en eigenaar van de Loopbaanshop, een bericht deelde over een cliënt die zij heeft begeleid naar een nieuwe stap in zijn loopbaan. Mijn handen jeukten direct om dit mooie verhaal op te schrijven. Zo kwam ik in contact met Albert, 60 jaar, die na een mooie loopbaan bij de Politie de overstap maakt naar een baan in de zorgsector! Dit is zijn verhaal.


Voor we ingaan op de bijzondere keuze die je hebt gemaakt: hoe is jouw carrière tot nu toe verlopen? Neem ons even mee terug in de tijd.

Albert: ‘ik ben mijn carrière gestart op de middelbare tuinbouwschool. In de jaren ‘80 ben ik gaan werken bij een bloemen- en groente zadenbedrijf in Enkhuizen. Daar werkte ik zo’n 8 jaar als kwaliteitscontroleur. Ik had het naar mijn zin, maar ik vond het te rustig in Enkhuizen. Ik kom uit de randstad. Ik ben terug gegaan naar Den Haag en ben gaan werken bij een productschap voor tuinbouw en later bij een hydrocultuurbedrijf (interieurbeplanting).’


‘Pas later heb ik een overstap gemaakt naar een functie bij Aegon, waar ik mensen telefonisch advies mocht geven over pensioenen. Daar is eigenlijk voor het eerst het balletje gaan rollen. Vanaf dat moment heb ik de tuinbouw vaarwel gezegd en ben ik voor en met mensen gaan werken.’


Bij Aegon kreeg ik de kans om mijn hart te blijven volgen en zo ben ik eerst een tijdje vrijwilliger geweest aan de balie bij de politie. Dat beviel erg goed. De mensen daar waren heel tevreden over mij. Ik mocht blijven en kreeg zelfs direct een vaste aanstelling als baliemedewerker! Het werk van baliemedewerker is erg divers. Je neemt zelf aangiftes op. Daarnaast kreeg ik daar de mogelijkheid om het team met vrijwilligers aan te sturen. Zo was het cirkeltje rond: ik ben zelf als vrijwilliger begonnen en nu mocht ik nieuwe vrijwilligers opleiden.’


Je hebt lange tijd bij de Politie gewerkt. Welke bijzondere momenten/mooie herinneringen heb jij aan jouw tijd bij de Politie?

‘Ik heb in al die jaren verschillende mooie, maar ook heftige dingen meegemaakt. Een moment wat mij bijvoorbeeld altijd is bijgebleven, is toen ik in de zomer een meisje aan de balie kreeg. Mijn vriendje is zoek, zei ze. In die omgeving was veel water. Ik voelde dat het niet goed zat. Ik heb direct alles in gang gezet. Uiteindelijk bleek dat de jongen is verdronken. Dat was heel tragisch en heftig. Ondanks de slechte afloop heb ik wel complimenten gekregen dat ik direct heb gehandeld. Dat is toch mooi, dat je tijdens zo’n heftige gebeurtenis iets hebt kunnen betekenen voor iemand.’

Albert vervolgt: ‘zo heb ik nog wel meer bijzondere momenten. Bijvoorbeeld toen een meisje samen met haar twee zusjes en broertje aan mijn balie kwam en vertelde dat het niet goed ging met papa en mama. Ze vertelde dat ze geen eten kregen. Het meisje was pas 11 jaar. Ik zei tegen haar dat het heel goed was dat ze naar me was toegekomen. Ook toen voelde ik dat er iets niet in orde was en heb ik direct alles in gang gezet. Bij een huiszoeking bleken de ouders aan de drugs te zijn. In mijn werk bij de politie heb ik geleerd op mijn intuïtie te vertrouwen en met hele verschillende mensen om te gaan.’


Wat was voor jou het moment dat je besloot om iets anders te gaan doen?

‘Dat is geleidelijk gegaan. Als je voelt dat je met minder plezier je werk doet, dingen niet meer gaan zoals ze altijd gingen, je tegen dingen aanloopt, niet meer alle ruimte krijgt om je talenten te gebruiken: dan kun je natuurlijk iedereen de schuld willen geven en zo door blijven gaan, uit angst om je veiligheid en zekerheid te verliezen. Wat je ook kunt doen is de keuze maken er zelf iets aan te doen. Dat heb ik gedaan! Ik zeg eerlijk: ik vond dat best eng. Ik ben 60 jaar, dus niet de allerjongste meer. Toch heb ik ervoor gekozen om voor werkgeluk en energie te gaan en mij niet te laten leiden door de angst dat het misschien niet zou lukken.’


Wat een dappere keuze! Hoe kwam je erachter wat je wél wilde?

‘Ik heb iets met mensen. Altijd al gehad. Door ziekte van een dierbare, kwam ik deze zomer vaak in zorginstellingen. Ik zag de mensen aan het werk en dacht: dit kan ik ook! Via mijn werkgever heb ik een loopbaantraject gevolgd bij Linda Beentjes. Via Linda ben ik doorverwezen naar een manager/coach van een zorginstelling. Zo is het balletje gaan rollen. Ik heb meegedraaid bij een soort jeugdinrichting, maar dat voelde toch niet helemaal goed.’


‘Nu ga ik per 9 januari a.s. starten bij een instelling waar mensen wonen die niet 100% zelfstandig kunnen functioneren. De mensen die daar wonen zijn niet volledig afhankelijk, maar hebben hulp nodig bij diverse dagelijkse activiteiten. Ik heb erg veel zin om te gaan beginnen!’


Wat zou je anderen willen meegeven die denken dat hun leeftijd in de weg zit, terwijl ze misschien net als jij iets heel anders willen doen?

'Volg daarin je eigen gevoel. Het is niet zomaar een keuze om te maken, zeker als je iets ouder bent. Je moet er natuurlijk goed over nadenken en niet zomaar in het diepe springen. Wat mij heeft geholpen is praten met mijn omgeving. Ik had een vriend die heel goed kan relativeren. Hij zei: wat is nou het ergste dat je kan gebeuren? Dat heeft mijn ogen wel geopend: wil ik écht zo door blijven gaan? Laat je niet leiden door angst, kies voor geluk en energie. Maar tegelijkertijd: blijf wel reëel. Ik moet natuurlijk wel mijn brood kunnen verdienen.’ ‘Er zijn vaak mensen of afdelingen die je kunnen helpen in een bedrijf. Die kunnen je praktische informatie geven of je doorverwijzen. Probeer eens of je een dag ergens mag proefdraaien. Mijn ervaring is dat bedrijven echt wel op je zitten te wachten, óók al ben je wat ouder. Zeker bij bedrijven of instellingen waar heel veel vraag is naar personeel. Daar zijn altijd wel mogelijkheden om eens mee te draaien, om te kijken of het iets voor je is. Als je belangstelling toon, is er vaak veel mogelijk!


In welke zin is jouw leven veranderd sinds je deze keuze hebt gemaakt. Waar merk je dat aan?

'Mensen in mijn omgeving reageerden heel positief. Zowel vrienden en familie als collega’s. Ze vinden mijn nieuwe baan goed bij mij passen. Jij kan dat, hoor ik vaak. En ook: jij hebt zoveel geduld met mensen. Dat krijg ik vaak terug. Dat geeft vertrouwen.

'Als ik denk aan de keuze die ik heb gemaakt, dan voel ik één ding: rust. Ik voel meer rust in mezelf! Ik ben opgelucht en kijk ernaar uit om te starten in mijn nieuwe baan. De belangrijkste les die ik heb geleerd is: durf een keuze te maken. Dingen zullen niet als vanzelf veranderen. Dan moet je dus zelf iets veranderen. Je bent zelf de regisseur van jouw leven!'


Heb jij ook een bijzonder verhaal te vertellen over jouw carrière? Of ken je iemand met een mooi verhaal? Zorg dat het verhaal verteld wordt, je weet nooit wie je ermee kunt inspireren! Laat het me weten via: gabrielle@werkfulness.nl


Interesse in een loopbaangesprek of traject bij Werkfulness? Boek nu jouw gratis intake

122 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page