top of page
Foto van schrijverGabrielle As

Wat jouw talenten betekenen voor jouw loopbaan

Talenten. Ik zie ze als een gave. Een geschenkje van moeder natuur, zomaar gratis en voor niets. Met een talent wordt een eigenschap of gave bedoeld waar je van nature goed in bent. Iets wat je vrij gemakkelijk af gaat, zonder dat je er heel hard voor hebt moeten oefenen. Weten wat je talenten zijn, kán een belangrijke richtinggever zijn in jouw loopbaan. In deze blog neem ik je in vogelvlucht mee door wat talenten betekenen, wat ik ervan vind, en hoe je ze kunt ontdekken!


Talenten zeggen veel, maar niet alles. Vaak wordt met een talent indirect bedoeld: datgene waar je een passie voor hebt. Iets wat vanzelf gaat en wat je de tijd doet vergeten. Dat vind ik een gevaarlijke, want: dat je ergens in uitblinkt, wil niet automatisch zeggen dat het óók je passie is. Ouders kunnen er nog wel eens een handje van hebben om hun zoon of dochter te pushen een studie te volgen, ‘omdat ze daar zo goed in zijn’. Prima keuze, als dat ook is wat je echt heel leuk vindt. Op het kruispunt van wat je goed kan én waar je goed in bent, vind je namelijk iets bijzonders: passie. Ofwel iets wat je ontzettend graag doet en wat je ook nog eens goed af gaat. Ik noem het liever voldoening of flow. Maar dat hoeft dus lang niet altijd zo te zijn. Alléén kijken naar je talenten is te eenzijdig. Dat is belangrijk om te beseffen. Talenten zeggen veel, maar niet alles.


Ben jij een Messi of een Ronaldo? Dat talenten niet alles zeggen, bewijzen de mensen die ergens heel goed in worden doordat ze er kei- en keihard voor werken. Prachtig vind ik dat! Een mooi voorbeeld vind ik Messi en Ronaldo. Allebei wereldklasse voetballers, maar waar Messi vooral wordt geroemd om zijn uitzonderlijke natuurtalent, wordt Ronaldo geroemd om zijn toewijding en keiharde trainen waardoor hij óók uitzonderlijk goed is geworden.


Een voorbeeld uit mijn eigen leven is het feit dat het mij in 2018 lukte om 120 kg te deadliften door hier 4 jaar voor te trainen. Niet omdat ik hier talent voor heb: integendeel. Ik heb van nature weinig spiermassa, ben eerder tenger en ik moet veel moeite doen om ook maar 1 kg aan te komen. Een pot appelmoes kreeg ik niet eens open, haha. Toch lukte het.



Talenten
Ben jij een Messi of een Ronaldo?


Romantiseren van talenten is stom Moraal van dit verhaal? Je hebt uitzonderlijke talenten. Zoals Messi, Siffan Hassan en Whitney Houston. Daarvan zijn er maar heel weinig. Gelukkig maar, anders zouden we dat niet zo uitzonderlijk vinden. Het romantiseren van dit soort uitzonderlijke talenten, kan ertoe leiden dat je denkt dat je zélf helemaal niet over talenten beschikt. Dat is de groots mogelijke onzin. Larie, zou mijn oma zeggen 😉. En wel hierom! Een talent is niet iets wat jij beter kan dan een ander. Er zal namelijk altijd wel iemand zijn die ergens beter is dan jij, dus als die vlieger opgaat kan je nooit van talenten spreken. Het vergelijken van jouw talenten met die van anderen is net zoals het vergelijken van appels en peren: het is stom, zinloos en je schiet er geen meter mee op. Stop er dus mee.


Je eigen talenten ontdekken, benutten en ontwikkelen: daar ligt het geluk Wel eens gehoord van de ‘parabel van de talenten’? Komt uit de bijbel. Really? Ja. Of je nu wel of niet gelovig bent maakt even niet uit. Hoe dan ook is dit voor iedereen een mooi verhaal met daarin een wijze les verborgen. Komt 'ie:


Het verhaal gaat over een rijke man die heel veel bezittingen heeft en een tijdje weg moet. Hij wil de bezittingen niet zomaar thuis laten liggen zonder rendement. Daarom vertrouwt hij ze toe aan zijn dienaren. De eerste twee dienaren krijgen een groot gedeelte van zijn vermogen. Ze zijn blij met die verantwoordelijkheid die ze krijgen en ze gaan er ook iets mee doen. Ze kennen het belang om het vermogen te laten groeien en snappen dat het niet zomaar mag verstoffen. Ze zijn dankbaar, tevreden en enthousiast. De derde dienaar krijgt maar een klein deel. Hij is bang dit kleine vermogen te verkwanselen en denkt dan dat het beter is dat vermogen gewoon ergens veilig weg te leggen zonder er iets mee te doen. “Laat ik maar geen risico nemen dan kan ik ook niet gestraft worden en niets verkeerd te doen.” Als de rijke man terugkomt, beloont hij de eerste twee dienaren. Zij hebben zijn vermogen verdubbeld! De derde dienaar vindt hij slecht en laf omdat hij niets gedaan heeft met het vermogen, hoe klein ook. Mattheüs 25:14-30 – De gelijkenis van de talenten

Het woord "talent' komt van het griekse woord talanton, dat letterlijk vertaalt een geldsom of een gewicht betekent. Letterlijk vertaalt is een talent in de bijbel dus een bezitting, vrijer vertaalt kan je het ook betrekken op andere gaven, zoals talenten. De les die ik voor mijzelf hieruit haal is: je moet niet bang zijn om je talent te gebruiken en jezelf ook niet vergelijken met anderen. Benut de talenten die jij gekregen hebt en waar jij je door geroepen voelt om iets mee te doen. Mooi toch?


Talentmanagement in organisaties Ook voor bedrijven is het benutten van talenten hot topic. Competentiemanagement heeft al een tijd geleden plaats gemaakt voor talentmanagement. Voor de niet HRM’ers onder ons: dat betekent dat organisaties steeds meer kijken naar het verder ontwikkelen van talenten van hun medewerkers, in plaats van kijken naar het ontwikkelen van de punten waar iemand niet zo goed in is. Een mooie ontwikkeling die al een tijdje gaande is. Het wordt daarom steeds belangrijker, dat je als werknemer ook weet wat jouw talenten zijn.


Hoe vind je jouw talenten? De hamvraag. Het grappige van talenten is, dat jij je er onbewust van kunt zijn dat je ze hebt. Juist omdat iets jou van nature zo goed af gaat, valt het jou niet op. Je staat er niet bij stil. Maar een ander ziet het wel, omdat die jouw talent niet heeft! Een ander kan jou een spiegel voorhouden bij het ontdekken van jouw talenten. Vraag iemand die je vertrouwt eens: waar vind jij dat ik goed in ben? Wat zijn de eigenschappen die je in mij bewondert? Het ontdekken van jouw (nieuwe) talenten kan jou richtingen geven voor jouw studie- of beroepskeuze. Het kan je ook nieuwe invalshoeken geven voor je loopbaan. Maar alleen wéten wat je talenten zijn is niet genoeg. Dan verstop je ze net zoals in 'de parabel van de talenten'. Uit een studie van Govindij en Linley (2007) bleek dat alleen weten wat je talenten zijn, weinig toegevoegde waarde heeft voor hoe gelukkig je bent in je leven en in je werk. Ze benutten en verder ontwikkelen, dat kan wel meer werkplezier geven.


Weet je niet goed wat jouw talenten zijn of wil je een stap verder gaan in het ontdekken van jouw talenten? Reserveer dan jouw plek voor een gratis coachgesprek en ontdek of loopbaancoaching iets voor jou is. Ik beloof je dat het gesprek hoe dan ook de moeite waard is: ik geef je namelijk alvast wat waardevolle tips om zélf alvast mee verder te gaan.




Ik ben Gabriëlle As, loopbaancoach. Met werkfulness richt ik me op loopbaancoaching voor (jong)volwassenen. Twintigers en dertigers dus. Dit doe ik live in Almere en omstreken, of online in heel Nederland.

26 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page